Geen voorpaginanieuws maar een klein nieuwsbericht hedenochtend halverwege in de krant.
Ongelooflijk de aantallen die de dupe zijn geworden van deze totaal mislukte wet. Maar politiek gezien niet interessant want die 122.000 gedupeerden zijn niet in de WW gekomen dus de uitkeringen hoeven niet omhoog. Hoe die 122.000 gedupeerden dan wel in hun onderhoud moesten voorzien is hun eigen verantwoordelijkheid want tenslotte kiezen zij voor een ondernemerschap.
Tja en daar wringt nu de schoen want een ZZP’er kiest ervoor om zelfstandig te zijn en te bepalen waar zij hun opdrachten gaan uitvoeren. Maar men heeft er niet voor gekozen dat door middel van een onuitvoerbare wet zij opdrachten zouden mislopen. Wie van de politieke partijen gaat zich hier nu druk over maken of wachten we op de volgende politieke dwaling.

Natuurlijk zijn er oplossingen zoals in dienst gaan of via een Payrollbedrijf risicoloos voor de opdrachtgever aan de slag gaan. Als ZZP’er levert je wat in maar feitelijk ben je nog steeds zelfstandig want jij beslist of je het wel of niet doet. Eigenlijk onderneem je nog steeds maar met beperkte risico’s. Iedereen is ervan overtuigd de achterliggende gedachte van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) totaal mislukt is. Deze wet gaf absoluut geen zekerheid maar grote onzekerheid zowel bij opdrachtgevers als ZZP’ers. Staatssecretaris WIebes heeft de wet opgeschort tot 01 januari 2018. Precies zoals dat in de politiek beleid is als een wet totaal mislukt is. We schaven liever aan een totaal mislukte wet opdat die minder mislukt wordt dan een echt besluit te nemen: “   de wet in te trekken”. Het is net als de miljarden verslindende ICT projecten binnen de Overheid liever nog jaren aanmodderen en geld verspillen dan een halt toeroepen aan een mislukt project. Overheid leert nog steeds niet dat het beter is je verlies te pakken dan te blijven aanmodderen. Overigens is verlies binnen de overheid direct te vertalen naar verspilling van belastinggeld.

Een uitsmijter van de woordvoerster van het ministerie: “opdrachtgevers kunnen dus gerust zaken doen met ZZP’ers omdat de Belastingdienst tot die tijd niks doet”. “Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving”, zo benadrukte ze. Bij echte kwaadwillende die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting wordt overigens wel gehandhaafd. Tot nu toe zijn zeven opdrachtgevers in het vizier van de Belastingdienst gekomen.